Köp lagerbolag för att komma igång snabbt

Det finns flera tillfällen då ett lagerbolag kan bli en mycket bra lösning. Lagerbolagets främsta styrka ligger i att det går snabbt att komma igång. Det kan faktiskt ta tid för Bolagsverket att godkänna ett nytt aktiebolag och den tiden kan få betydelse. Om du har köpt ett konkursbo eller redan nu står redo med kunder som vill att du ska pressa delar så är det klart att du inte vill vänta. Då kan kostnaden för ett lagerbolag vara skälig.

Kostnader för lagerbolag

Du vet precis vad automatpressning kommer att kosta dig, men har du tänkt på kostnaden för själva lagerbolaget? Till att börja med så måste du ha minst 50 000 kronor till aktiekapital om det rör ett privat aktiebolag. För publika aktiebolag så är det 500 000 kronor som gäller. Den bolagsservice som säljer lagerbolaget kommer att ta ut en avgift för detta. Det rör sig normalt sett om omkring 5000 kronor. Du kommer förstås att få avdragsgilla kostnader i samband med köpet så i slutänden så bör det inte handla om mer än några tusen kronor i kostnader.

Men du kommer aldrig undan att lägga in minst 50 000 i aktiebolaget. Så det är en kostnad du måste komma ihåg då du planerar för att starta ditt eget bolag. Om du vill spara några tusenlappar på att själv sköta registreringen så ska du också komma ihåg att det betyder att du får vänta lite längre på att komma igång. Om du inte tror att du kan dra in mer än några tusenlappar under den perioden så kan det alltså vara bättre att låta det hela ta lite mer tid.

Något som kan vara bra att tänka på är att man kan ombilda en enskild firma till aktiebolag längre fram. Om du inte ska börja i stor skala så kan det alltså vara bättre att göra detta. Men det här är mycket individuellt och du bör tala med en rådgivare om kostnader och vad du kan tjäna på att driva ab hellre än enskild firma. Tänk till exempel på att det kostar en slant att få hjälp av en revisor.

Fördelarna med lagerbolag är fler

Det är inte bara det att det går snabbt att komma igång med lagerbolag som gör detta till ett bra val för många. Om du kan börja med aktiebolag så kan du ju begränsa ditt ekonomiska ansvar. Det kan du inte göra på samma sätt med en enskild firma. Dessutom så kan du dra nytta av att få hjälpen av en revisor då du vill fokusera på pressningen och själva arbetet.

Viktigt att tänka på

Du ska tänka på att ett lagerbolag har ett regelverk som skiljer sig lite från andra former av bolag. Dels så är det så att lagerbolaget inte kan skapas av vem som helst. Bara av utvalda ombud. Det är till exempel en bolagsservice. När lagerbolaget startas så har det inget aktiekapital i verkligheten, bara på pappret. Det här kapitalet måste du lägga in då du köper bolaget. Du kan alltså inte komma runt summan på minst 50 000 kronor.

Ditt aktiebolag kan ha flera ägare. Det är något som kan påverka hur dyrt det blir att starta det. Men det är inte alltid så praktiskt att vara flera omkring ansvaret för pressen. Det vet du ju sedan tidigare, så det kan ändå vara värt att fundera på hur du kan stå som ensam ägare till bolaget då du kommer igång med det.

En rekommendation är att inte köpa lagerbolag om du måste låna pengar till aktiekapitalet. Det innebär en risk. Särskilt om du inte är säker på hur lång tid det kommer att ta innan du får stadiga uppdrag och kan börja gå på plus. Att bli så skuldsatt att det inte går att bli skuldfri på många år är inte särskilt klokt.

Diskutera ditt lagerbolagsköp med en expert

För att säkra dig om att fatta rätt beslut så bör du alltid diskutera ditt köp av lagerbolag med en expert som kan regler och som förstår din affärsplan. Ett snabbt möte är allt som krävs för att du ska kunna välja rätt. Lagerbolaget är inte svårt att köpa men köpet ska alltid grundas med korrekta uppfattningar om vad som kommer att vara ekonomiskt säkert och lönsamt.

19 apr 2018