Kantpressar med automatisk verktygsväxling

När man ska utföra pressning av plåt så kan man behöva jobba med flera olika verktyg för att få rätt form. Det här har tidigare krävt olika maskiner, och det blir förstås tidskrävande att skicka ett stycke plåt mellan olika stationer för att få till rätt form av bockning. Men numera så finns det kantpressar som har automatisk verktygsväxling vilket innebär att man kan utföra flera arbetsmoment i samma maskin.

Kantpressning med flera verktyg

Då man kan jobba med omkring 5 olika verktyg i samma kantpress så spar detta inte bara på tid. Man får ju även mer plats på golvet då man inte längre behöver olika maskiner som utför de olika pressmomenten. Trots att moderna kantpressar kan vara mycket kompakta och ta liten plats så är de alltså utrustade för att göra så mycket mer än sina föregångare. Man kan komma åt verktygen på ett smidigt sätt och kombinera manuell hantering med den automatiska driften.

Med smarta styrsystem så kan man även se till att roboten som hanterar växlingen kan läsa av och se var olika verktyg ska finnas. Om det är så att verktyg slits ut så kan man få signaler om detta. På så vis kan man byta ut till nya innan detta leder till sämre kvalitet på produktion. Med de nya kantpressarna så får man en produktion som är unikt anpassad och som gör det möjligt för industriföretaget att ställa mycket höga krav på kvalitet och produktionstakt.

2 feb 2017