Förberedelse för rätt gänglåsning

Det finns olika typer av gänglåsning och vilken som ska användas beror på den produkt som ska tillverkas. Det är viktigt att låsa gängor. I varje fall om du vill att det som tillverkas ska få ett långt liv. Gängor som lossnar kan bli till ett stort problem. De kan leda till en försvagad struktur och det är farligt. Dessutom så är det viktigt rent estetiskt att muttrar och skruvar sitter fast som de ska.

Två typer av gänglåsning

En typ av gänglåsning som är populär är den som kallas för mekanisk friktionslåsning. Den här låsningen är smart för den kommer att se till att skruven sitter som den ska, dettta även om klämkraften försvinner. Det här är en gänglåsningsmetod som passar bra för utvändig låsning. Man kan använda samma låsning flera gånger om.

När ett föremål har pressats klart så går det alltså att välja den här typen av låsning vid montering. Den kommer att ge ett mycket fint skydd mot vibrationer. Det är viktigt då det kanske rör sig om en del eller produkt som kommer att användas på en verkstad eller annan plats där det hela tiden bankar och bullrar.

Det finns också så kallad kemisk mikrokapslad gänglåsning. Den här låsningen kommer att fästa skruven i ett bestämt läge där den liksom härdas fast. Skruven kommer att sitta kvar även om limförband förstörs och klämkraften försvinner.

Med kemisk gänglåsning så kan man använda sig av torra beläggningar. När monteringen sker så kommer komponenter som sätter igång härdningen att frigöras. Det här är mycket effektivt och kan vara ett bra val både för invändiga och för utvändiga gängor.

Vilken metod ska du välja?

Precis som att du ser på saker som kostnad och egenskaper då du väljer pressningsteknik så måste du jämföra metoder för gänglåsning. En excenterpressning kan ibland bli det bästa valet medan andra projekt kan kräva något helt annat.

Om du är proffs på pressning men kan mycket litet om gänglåsningar så måste du ta hjälp av proffs. De kan vägleda dig till rätt val. Du kan se på olika parametrar och sedan välja metoden som håller längst och ger den flexibilitet som du behöver.

Det kan vara viktigt att betänka saker som om du tror att du kommer att vilja byta gänglåset i framtiden eller föredrar att det är permanent. Dessutom så är det viktigt att tänka på hur starka vibrationer gängan kommer att utsättas för. Behövs det mer styrka så bör den appliceras från start.

Med rätt val så får du ut mycket mer av produktioner. Då kan den leda till resultat som alla inblandade blir mycket nöjda med!

7 nov 2018