Effektivitet med automatpressning

Automatpressning är ett mycket effektivt och prisvärt sätt att forma metallprodukter genom olika typer av pressning.

Det finns idag en rad olika tekniker och maskiner som kan forma metall till starka och sinnrika produkter. Pressning är en urgammal princip där metall slås eller pressas och på så sätt formas. Med dagens utveckling har denna princip överförts till olika automatiserade maskiner som kan utföra komplexa arbetsmoment både snabbt och precist. Automatpressning är ett självklart val när man jobbar med stora volymer och kan tack vare robotar ske i stort sett utan bemanning. Det spar både tid och pengar, samtidigt som den exakta tekniken som kommer med datorstyrda maskiner garanterar högsta kvalitet.

Vad kan man pressa?
Det är svårt att komma på en enda metallprodukt som under något steg i produktionen inte har genomgått någon form av pressning. Både gångjärn, möbler och bildelar är beroende av denna teknik för att få sin rätta form. Principen är densamma för alla pressningsmaskiner, det vill säga att ett arbetsstycke slås eller pressas med ett verktyg men det sker med olika antal upprepning per minut och med olika kraft beroende på vilket material som ska pressas och vilken form man vill uppnå. Man kan till exempel använda en press till att göra hål eller så kallat bocka en komponent, vilket innebär att den böjs i olika vinklar. Prägling är en annan typ av pressning som används för att skapa förhöjningar i plåt, och detta uppnås med lätt pressning där teknik är viktigare än kraft. Automatpressning är användbart till flera olika pressningsmoment, och är ett smart val då man snabbt behöver producera stora volymer av en produkt.

Plåtbearbetning i Gnosjöregionen

Pressning och bockning av plåt är ett vanligt förekommande arbete hos företag i Gnosjöregionen. Här har man arbetat med plåtbearbetning sedan urminnes tider och kunskapen är hög och erfarenheten lång. Ska du pressa, bocka, stansa eller skära i plåt kan du hitta många leverantörer i detta småföretagarområde. Läs mer om plåtbearbetning i Gnosjöregionen här »

För-och efterbehandling
Pressning är en del av en längre process och för att resultatet ska bli så bra som möjligt är det viktigt att arbetsstycket hanteras korrekt både innan, under och efter pressning. För det första kan olika typer av pressning behövas till ett och samma arbetsstycke och då är det viktigt att veta vilken ordning som är effektivast. Genom automatpressning kan ibland samma maskin utföra alla de pressningstekniker som behövs vid samma tillfälle, med assistans av industrirobotar kan arbetsstycket vridas eller lyftas för att omplaceras mellan momenten. Själva materialet kan behöva stärkas för att inte spricka eller deformeras under pressningen och även förstärkas efteråt. Detta kan göras genom olika ytbehandlingar såsom galvanisering eller lackering.

Effektivitet är pengar
Anledningen till att man väljer att jobba med automatpressar är effektiviteten. Inte ens de skickligaste hantverkare kan mäta sig med maskiner när det gäller precision och snabbhet. Men det innebär heller inte att arbetskraften är oväsentlig. Även om automatiserad teknik till stor del kan hantera de fysiska arbetsmomenten krävs både planering, övervakning och uppföljning av kunniga operatörer samt hantering av de datorprogram som styr maskinerna. Kort produktionstid är därför något som uppnås då man har rätt balans mellan effektiva maskiner och kunnig personal, och väljer en kombination av bearbetning och behandling för att uppnå produkter av högsta kvalitet. I slutändan kan automatpressning liksom många andra automatiserade tekniker spara pengar samtidigt som kunden garanterat blir nöjd.

Läs mer om automatpressning på www.automatpressning.n.nu